Vážené kolegyně, kolegové, odboráři.

Jsou tomu asi dva měsíce, kdy Vám společnost prostřednictvím GL komunikovala materiál, v něž uvádí a porovnává své výsledky s jinými automotive závody u nás i v zahraničí za rok 2018. OÚP se tehdy k těmto materiálům nevyjadřovala a nijak je nekomentovala, protože nenastal ten správný čas na nějaké porovnávání. S blížícím se Kolektivním vyjednáváním je třeba vytáhnout naše grafy a poznatky z našeho průmyslového odvětví a postupem času Vám poodhalit skutečné výsledky a porovnání z automotive tak, jak je vidíme my. Netušíme, kde tehdy společnost data brala – jestli si je vycucala z prstu, nebo je našla na chodníku? My budeme transparentní a všechny naše zdroje budeme publikovat.  Nyní se zaměříme na porovnání platů v automotive v ČR tak, jak jej zveřejnil týdeník EURO ve svém podrobném článku „Jak platí české podniky?“. Ano, tento článek je staršího data, listopad 2018, ale HR právě tento rok porovnávala a hodnotila, a tak by měly být tyto grafy stejné. A zároveň od 1.1.2019 došlo k navýšení mezd ve většině zde uváděných společností tak, jak tomu bylo i v TPCA okolo hranice cca 8%, takže současné grafy budou v tuto chvíli obdobné. Když porovnáte náš graf s grafem TPCA, tak TPCA nenajdete na druhém místě. A peníze? Ba naopak, krčíme se ve středu pole a už nás předbíhají i naši dodavatelé! Je nám jasné, že se nemůžeme porovnávat s naším nedostižným sousedem z Mladé Boleslavi, kde už KV proběhlo a přidání 2500 CZK + bonusy je více než slušné (gratulace). Ale určitě se o to můžeme pokusit – výsledky a objednávky na to máme. Vážení, je nám více než jasné, že tato data budou smetena ze stolu a budou zpochybňována! Ale obdobné informace jsme dostali i od AutoSAPu. Je jen na Vás, kterým datům důvěřujete. Společnost si určuje pravidla sama a na nikoho nebere ohledy – tak, jak tomu je nyní s pracovními kalendáři, kdy v minulosti se v TPCA hrálo na „vyrovnávací období“ a nyní na klasický kalendář. Bohužel se souhlasem předsedů OO KOVO a ASO.

Kolektivní vyjednávání se nezadržitelně blíží, chceme pro Vás vyjednat ty nejlepší podmínky, protože odvádíte pro tuto společnost nadstandardní výkony. OÚP odmítla společný zájezd HR a všech OO do TMUK, kde mají kolektivní vyjednávání výborně zpracované. Aby také ne, když tam odborové organizace řídí HR oddělení. Inspirujte se zemí, kde lidé nevědí, co vlastně chtějí (BREXIT!). Chtěli jsme se inspirovat v TMMF, popřípadě v nějaké hezké společnosti zde v ČR – nemusíme přeci jezdit daleko – ale to nám nebylo dopřáno. Tento krok je pro OÚP zbytečným plýtváním času a hlavně peněz.

Důvěřujte nám, jsme s Vámi!

Podpořte OÚP v Kolektivním vyjednávání pro rok 2020!

S úctou vyjednávací tým OÚP.

Zdroje: https://www.euro.cz/byznys/velky-pruzkum-eura-jak-plati-ceske-podniky-1428563, https://www.autosap.cz/